Een goede manier om lekke banden te voorkomen tijdens het fietsen, is om je binnenbanden te vervangen door vloeibare latex. Vloeibare latex wordt sinds het jaar 2000 gebruikt en heeft zich al lang bewezen. Latex heeft een aantal grote voordelen maar ook nadelen. De belangrijkste voordelen zijn een lagere rolweerstand, meer grip, controle en comfort, uitstekende lekbescherming en een lager roterend gewicht. Nadeel is het lastiger vervangen van de banden. Veel rijders die willen overstappen naar Tubeless hebben vaak veel vragen. In dit artikel proberen we de daarom de meest gestelde vragen te beantwoorden.
Tubeless Ready is de term die door Schwalbe is bedacht. bij dit systeem monteer je een Tubeless Ready band op je velg en giet je via het ventiel latex in de band.
Bij een Tubeless velg heb je velglint nodig dat de velg opvult en luchtdicht maakt. Notubes, DT Swiss en Tune hebben daar hele goede kits voor waarbij je wel je velgbreedte moet meten. Daarnaast heb je ook latex nodig en een Tubeless ventiel.
Wij hebben verschillende soorten latex: Notubes/Schwalbe, Joe’s No flats, Dt Swiss latex, Tune latex. Al ogen deze latex gelijk aan elkaar er zijn wel degelijk verschillen: Notubes gebruikt een latex welke al sinds 1999 met veel succes gebruikt wordt. Het maakt bijna alle banden goed luchtdicht, maar de latex gaat na een aantal maanden hard worden. Schwalbe biedt latex aan in een eigen verpakking, maar in principe is dit gewoon de latex van Notubes. Joe’s No flats levert ook al jaren goed latex dat werkt met rubberen velglint. Tune en DT Swiss heeft sinds kort ook een latex op de markt gebracht.Deze latex bevat geen ammonium of proteïne. Dit voorkomt het hard worden van de latex waardoor de vloeistof langer dan een jaar goed blijft.
Schwalbe heeft de geschikte banden aangeduid met het label ‘Tubeless Ready’. Dit zijn voornamelijk banden met een Pacestar compound. Bij Continental zijn alleen de banden uit de Protection serie geschikt. Veel renners gebruiken echter ook de Race Sport banden, maar deze vragen meer geduld bij de montage. Vredestein heeft de banden aangeduid met TLR en zou zijn er nog vele merken.
Na deze keuzes kan je beginnen met monteren. De montage is onderverdeeld in de volgende werkzaamheden: 1. Eventueel velgen tubeless maken, 2. Banden voorbereiden en 3. Banden oppompen.
Om deze velgen luchtdicht te maken, plaats je alleen de velgtape en een ventiel. Notubes noemt dit tape Yellowtape. De velgtape is in 3 maten verkrijgbaar: 21,25 en 27mm. De 21 mm is geschikt voor velgen met een binnenmaat van van 15 t/m 18mm. De 25mm tape is geschikt voor velgen met een binnenmaat van 18 t/m 22mm. De 27mm tape is geschikt voor velgen met een binnenmaat van 22 t/m 26mm.De ventielen bevatten een losse ventielkern, welke je voor montage moet verwijderen. Als het lint goed gemonteerd is, valt het zo in de velg.
Maak de banden goed schoon. Het beste is om de banden ook vet-/siliconenvrij te maken. Dit kan je doen met een schone doek en wasbenzine of remmenreiniger. Plaats de band op de velg en spray/smeer de zijkanten in met zeepwater.
Zie zeker dat de band in het midden van het velgbed ligt en niet tegen de zijkant komt van het velgbed.
indien dit wel het geval is zal je de band er zeer moeilijk tot niet op krijgen
Als je de band oppompt, zal bij ongeveer 2 bar ( 7 bar Weg versie ) de band zich op de velg vastzetten. Dit gaat gepaard met twee of meer harde knallen. Dit komt doordat de band uit het midden van de velg gedrukt wordt en hierdoor zeer strak om de velg komt te liggen. Laat de band nu leeglopen en vul hem met de latex.
Monteer de ventielkern terug in het ventiel. Pomp de band nu op tot 2 bar( 7 bar Weg versie ). Als je niet genoeg lucht in de band krijgt kun je het ook proberen zonder ventielkern. Je plaatst de kern dan snel als je de pomp eraf haalt. Hierna breng je de band weer op druk. Schud de band nu helemaal zodat de latex door de hele verspreid wordt en leg het wiel horizontaal weg. Laat hem minimaal 15 minuten liggen en herhaal het schudden. Leg de band vervolgens op de andere kant.